welcome Запитване за превод или за уеб дизайн? Ние сме винаги на линия:

тел. +359 878 23 32 72
Скайп: dragomaniood


имейл: admin@dragomani.org

Преводи от и на хинди

Агенция за преводи и уеб дизайн Драгомани извършва преводачески услуги по:


  • преводи от хинди на български език;
  • преводи от български език на хинди;
на всякакъв вид документи, статии, ръководства, художествени текстове и интернет страници.

Работим с преводачи с хинди с опит в превода на художествени и политически текстове, статии и др. За повече информация разгледайте профилите на преводачите ни с хинди (менюто вляво).

Цени за превод от и на хинди

Цената за превод на стандартна машинописна страница текст (1800 символа) от или на хинди е:

За обикновена поръчка (3-5 работни дни): 30 лв/стр.;

За бърза поръчка (до 3 работни дни): 40 лв/стр.

Проверете цената за превод на текст на или от хинди, като въведете броя страници и изберете приложимите отстъпки в съответните полета в калкулатора вдясно.

Можете да направите поръчка за превод като прикачите файловете за превод към писмото.

Хинди

Хинди е майчин език за около 40% от населението на Индия, но се говори и в страни като Непал, Бангадеш, Пакистан, Фиджи, Южна Африка, Великобритания, САЩ, Йемен, Уганда, Германия, Нова Зеландия, Сингапур и ОАЕ, което прави хинди един от 10те (а според някои и сред 5те) най-широко разпространени езици в света.

Хинди води началото си от санскрит - един от най-древните езици в света и един от най-ранно възникналите индоевропейски езици. Както и санскрит, хинди ползва азбуката наричана деванагари. Повечето букви съдържат хоризонтална черта, която свързва отделните букви в дума, напр. नमस्ते (namaste) - Здравей. Друга интересна особеност е липсата на разлика между главни и малки букви.

Хинди е много близък с урду - националният език на Пакистан. Двата езика имат почти еднаква граматика и много сходни думи. Все пак разлики има - понеже Пакистан е ислямска държава, много думи са заети от арабски или персийски, докато в хинди са запазени съответните думи от санскрит. Двата езика ползват и различни азбуки - персийската (вариант на арабската азбука) за урду и деванагари за хинди, както и различна посока на изписване - от лявно на дясно в хинди и от дясно на ляво в урду.

Докато Индия е колония на Великобритания, много думи от хинди навлизат в английския, а от там някои попадат и в българския - например бунгало, базар, гуру.

Превод на сайта:

Крилати мисли

" Думки, наче повiтря; його годi побачити, але воно твердiше землi i сильнiше води:ламає дерева, руйнує будiвлi, жене хвилi й кораблi, їсть залiзо i камiнь, гасить і роздуває полум'я. Так i думки сердечнi – начебто немає їх, але вiд цiєї iскри пожежа, хвилювання i руїна, вiд цього зерна залежить цiле дерево нашого життя.

Мислите са като въздуха; той не може да се види, но е по-твърд от земята и по-силен от водата – чупи дървета, разрушава сгради, гони вълни и кораби, разяжда желязото и камъка, гаси и раздухва пламъка. Така е и с мислите на сърцето – като че ли тях ги няма, но тази искра поражда пожар, вълнение и разрушение; от това зърно зависи цялото дърво на нашия живот. "

Григорий Сковорода
превод: Иванка Хиндалова-Шерстюк


Калкулатор преводи

Език за превода:
Брой страници:
Вид на поръчката:
обикновена, прав превод
обикновена, обратен превод
експресна
Отстъпки:
редовни клиенти (-5%)
студентска (-5%)