welcome Запитване за превод или за уеб дизайн? Ние сме винаги на линия:

тел. +359 878 23 32 72
Скайп: dragomaniood


имейл: admin@dragomani.org

Преводи от и на португалски език

Агенция за преводи и уеб дизайн Драгомани извършва преводачески услуги по:

  • преводи от португалски език на български език;
  • преводи от български език на португалски език.

Преводачите ни с португалски език имат опит в превеждането на на статии в онлайн издание, технически текстове и документи.

Цени за превод от и на португалски език

Цената за превод на стандартна машинописна страница текст (1800 символа) от или на португалски език е:

За обикновена поръчка (срок за изпълнение 3-5 работни дни):15 лв/стр.;

За бърза поръчка (до 3 работни дни): 20 лв/стр.

Можете да проверите цената за превод на текст на или от португалски език, като въведете броя страници и изберете приложимите отстъпки в калкулатора вдясно.

Португалски език

Португалският език е един от най-широко разпространените езици - класира се седми в световен мащаб според брой на хората, които го говорят като майчин език (над 200 милиона души). Португалски език се говори от половината население на Южна Америка (Бразилия), разбира се в Португалия, както и като официален език в Ангола, Гвинея-Бисау, Мозамбик, Кабо Верде (Зелени нос), Сао Томе и Принсипи, Макау и Източен Тимур.

Широкото разпространение на португалския език е несъмнено следствие от изграждането на Португалската империя през 15-16ти век, простряла се от Бразилия на запад до Индия, Макау (Китай) и Тимур, на север от Австралия, както и в редица Африкански страни.

Португалският език е основан на латинския език и се формира преди около 2000 години сред романизираното население на Иберийския полуостров. Макар повечето думи в португалския език да са с латински корени, пъстрата история на Португалия обогатява езика с думи от най-различен произход. Така напр. между 9ти и 13ти век, когато Португалия е под влиянието на арабските завоеватели, в португалския език навлизат около 800 думи с арабски произход. Те лесно се разпознават по сричката "а" или "ал", с която започват. Примери за такива думи са aldeia "село" от الضيعة aldaya, alface "марукя" от الخس alkhass, и azeite "зехтин" от الزيت azzait. Името на страната Мозамбик идва от арабското име на султан Muça Alebique (Musa Alibiki).

С навлизането в периода на великите географски открития, португалският език се обогатява с много думи от азиатски произход - напр. catana "сабя" от японското katana и chá "чай" от китайски chá. От Южна Америка идват думите batata "картофи"; ananás и abacaxi (два вида ананас), и tucano "тукан".

Макар дните на Португалската империя отдавна да са отминали, значението на португалския език съвсем не е изчезнало - дори напротив. Заедно с английския и испанския, португалският език се нарежда сред най-бързо развиващите се европейски езици. Само населението на говорещите португалски език африкански страни се очаква да нарастне до 83 милиона до 2050 година. От друга страна, демографското и икономическо влияние на Бразилия обуславя засилващия се интерес към португалския език сред много южноамерикански страни, като Аржентина, Парагвай и Уругвай. По подобни причини се наблюдава нарастващо желание за изучаване на португалски език сред населението на Източен Тимур, както и в Макау след засилените икономически връзки на Китай с португалско-говорящи страни.

Превод на сайта:

Крилати мисли

" The mind is like a parachute. It doesn’t work unless it’s open.

Умът е като парашут. Не работи, ако не е отворен. "

превод: Анатолий Иванов


Калкулатор преводи

Език за превода:
Брой страници:
Вид на поръчката:
обикновена, прав превод
обикновена, обратен превод
експресна
Отстъпки:
редовни клиенти (-5%)
студентска (-5%)