welcome Запитване за превод или за уеб дизайн? Ние сме винаги на линия:

тел. +359 878 23 32 72
Скайп: dragomaniood


имейл: admin@dragomani.org

Преводи от и на португалски език

Агенция за преводи и уеб дизайн Драгомани извършва преводачески услуги по:

  • преводи от португалски език на български език;
  • преводи от български език на португалски език.

Преводачите ни с португалски език имат опит в превеждането на на статии в онлайн издание, технически текстове и документи.

Цени за превод от и на португалски език

Цената за превод на стандартна машинописна страница текст (1800 символа) от или на португалски език е:

За обикновена поръчка (срок за изпълнение 3-5 работни дни):15 лв/стр.;

За бърза поръчка (до 3 работни дни): 20 лв/стр.

Можете да проверите цената за превод на текст на или от португалски език, като въведете броя страници и изберете приложимите отстъпки в калкулатора вдясно.

Португалски език

Португалският език е един от най-широко разпространените езици - класира се седми в световен мащаб според брой на хората, които го говорят като майчин език (над 200 милиона души). Португалски език се говори от половината население на Южна Америка (Бразилия), разбира се в Португалия, както и като официален език в Ангола, Гвинея-Бисау, Мозамбик, Кабо Верде (Зелени нос), Сао Томе и Принсипи, Макау и Източен Тимур.

Широкото разпространение на португалския език е несъмнено следствие от изграждането на Португалската империя през 15-16ти век, простряла се от Бразилия на запад до Индия, Макау (Китай) и Тимур, на север от Австралия, както и в редица Африкански страни.

Португалският език е основан на латинския език и се формира преди около 2000 години сред романизираното население на Иберийския полуостров. Макар повечето думи в португалския език да са с латински корени, пъстрата история на Португалия обогатява езика с думи от най-различен произход. Така напр. между 9ти и 13ти век, когато Португалия е под влиянието на арабските завоеватели, в португалския език навлизат около 800 думи с арабски произход. Те лесно се разпознават по сричката "а" или "ал", с която започват. Примери за такива думи са aldeia "село" от الضيعة aldaya, alface "марукя" от الخس alkhass, и azeite "зехтин" от الزيت azzait. Името на страната Мозамбик идва от арабското име на султан Muça Alebique (Musa Alibiki).

С навлизането в периода на великите географски открития, португалският език се обогатява с много думи от азиатски произход - напр. catana "сабя" от японското katana и chá "чай" от китайски chá. От Южна Америка идват думите batata "картофи"; ananás и abacaxi (два вида ананас), и tucano "тукан".

Макар дните на Португалската империя отдавна да са отминали, значението на португалския език съвсем не е изчезнало - дори напротив. Заедно с английския и испанския, португалският език се нарежда сред най-бързо развиващите се европейски езици. Само населението на говорещите португалски език африкански страни се очаква да нарастне до 83 милиона до 2050 година. От друга страна, демографското и икономическо влияние на Бразилия обуславя засилващия се интерес към португалския език сред много южноамерикански страни, като Аржентина, Парагвай и Уругвай. По подобни причини се наблюдава нарастващо желание за изучаване на португалски език сред населението на Източен Тимур, както и в Макау след засилените икономически връзки на Китай с португалско-говорящи страни.

Превод на сайта:

Крилати мисли

" Keep away from people who try to belittle your ambitions. Small people always do that, but the really great make you feel that you, too, can become great.

Пазете се от хора, които се опитват да омаловажат вашите стремежи. Незначителните хора винаги правят това. Истински великите са тези, които ще ви накарат да чувствате, че и вие също можете да станете велики. "

Марк Твен
превод: Петя Димитрова


Калкулатор преводи

Език за превода:
Брой страници:
Вид на поръчката:
обикновена
бърза
Отстъпки:
редовни клиенти (-5%)
студентска (-5%)